39 жінок на Рівненщині минулоріч змінили кваліфікацію на традиційно «чоловічі» професії

У 2024-му у Рівненській області жінки навчалися на тракториста, оператора котельні, електрозварювальника, верстатника, коваля, взуттєвика та водія.

Як розповів заступник голови ОДА Олександр Кохан, у 2024 році за такими нетиповими професіями 39 жительок області пройшли перекваліфікацію у Рівненському центрі профтехосвіти. Особливо популярним серед жінок став курс оператора газової котельні, який обрали 11 жінок.

«Дефіцит кадрів, спричинений війною, спонукає роботодавців розширювати коло потенційних працівників. Компанії готові вкладати кошти у навчання робітниць. А жінки, у свою чергу, опановують нові професії. Тримає руку на пульсі і держава – у службі зайнятості діють програми перекваліфікації , є «ваучери» на навчання», – повідомив Олександр Кохан.

У матеріалі використані фото Рівненської облдержадміністрації

Новорічний стіл-2026 родині з чотирьох осіб обійдеться майже у 4 тисячі

Орієнтовна вартість салату «Олів’є» (на 3 кг) становить 406 гривень. Фото ілюстративне

З делікатесами сума зросте до 4793 гривень. Найбільше за рік подорожчали м’ясні продукти (+23%), зокрема куряче філе (+40 %). Овочі ж значно подешевшали, що частково стримало загальне зростання витрат.

Новорічний стіл для середньостатистичної української родини у 2026 році коштуватиме близько 3 тисяч 980 гривень, що на 10,7% більше, ніж торік. 

Так підрахували у Національному науковому центрі «Інституті аграрної економіки». Розрахунки виконували за середніми цінами супермаркетів України станом на середину грудня 2025 року та охопили традиційний набір продуктів для родини з чотирьох осіб.

Салати

Вартість салату «Олів’є» (3 кг) становить 406 гривень.

Найдорожчим інгредієнтом стала ковбаса — 180 гривень за 0,5 кг (+12,5 %). 

Овочі суттєво подешевшали:

  • картопля — 8,50 гривень за 580 г (–57,6 %);
  • морква — 3,18 гривень за 280 г (–62,3 %);
  • цибуля — 1,75 гривень за 230 г (–58,0 %).

Зросли ціни на яйця, зелений горошок, огірки консервовані та майонез.

Салат «Оселедець під шубою» (1,57 кг) коштуватиме 174 гривні

Основну частку вартості формує філе оселедця — 135 гривень за 0,5 кг (+13,4 %). 

М’ясо подорожчало

Витрати на м’ясні продукти зросли в середньому на 23%. 

Зокрема:

  • сирокопчена ковбаса — 410 гривень за 350 г (+22 %);
  • бекон — 276 гривень за 0,5 кг (+21 %);
  • биток зі свинини — 339 гривень за 1 кг (+15 %).

Найбільше подорожчало м’ясо птиці: куряче філе — 244 гривні/кг, що на 40 % більше, ніж торік. 

Загальна вартість 2,85 кг м’ясних продуктів на святковому столі складе 1 тисяча 269 гривень.

Овочі та фрукти подешевшали

Овочі для новорічного столу обійдуться у 473 гривень.

Найбільше знизилася ціна на картоплю — 29 гривень за 2 кг (–58 %).

Фрукти подешевшали на 22% і коштуватимуть близько 200 грн. Наприклад, два кілограми мандаринів обійдуться у 116 гривень, банани — 62 гривень/кг.

Напої та солодощі

Батон білого хліба коштує 35 гривень (+25 %), шоколадні цукерки — 326 гривень/кг (+16 %).

Пляшка шампанського «Артемівське» — 239 гривень (+14 %), бренді «Шабо» — 278 гривень (+6 %).

Безалкогольні напої подорожчали найбільше — на 34%, їхня загальна вартість становить 149 гривень.

Делікатеси

Додаткові витрати на делікатеси складуть приблизно 813 гривень. 

Зокрема:

  • червона ікра (100 г) — 469 гривень;
  • червона риба (180 г) — 344 гривень.

Таким чином, новорічний стіл із делікатесами коштуватиме 4 тисячі 793 гривень, що на 10,6 % більше, ніж торік.

_________

За словами директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академіка НААН Юрія Лупенка, рекордні врожаї овочів у 2025 році частково стримали загальне зростання вартості святкового столу.